LOGO_Positive Experiencing

Het verschil tussen emotie en felt sense

Veel mensen worstelen met hun emoties. Ze blijven steken in moeilijke emoties. Een felt sense biedt uitkomst!

In een tweetal blogs wil ik aandacht besteden aan het verschil tussen emoties en de felt sense, het alomvattende lijfelijke gevoel, waar we ons tijdens Feltsensing op richten.

Ingrid vroeg mij: ‘Zou je kunnen uitleggen hoe een felt sense verschilt van meer gewone emotionele ervaringen? Je zegt tijdens de training dat veel mensen over hun gevoelens praten maar dat je liever vanuit je felt sense datgene wat er in je leeft kunt verwoorden…’

Beste Ingrid,
Een felt sense is niet hetzelfde als een emotie. Maar laat ik toch maar eerst beginnen met waarin ze wel op elkaar lijken. Je zou kunnen zeggen dat beiden een ‘leven op zichzelf’ hebben in onze ziel.

Emoties: We kunnen de emoties die in ons ontstaan niet volledig controleren. We kunnen niet bepalen of ze komen of niet. Bijvoorbeeld, als we ons iets uit ons verleden willen herinneren, kan een emotie van dat moment op een frisse en eigen manier opnieuw ervaren worden. Zelfs als de herinnering uit een vervlogen tijd komt, kunnen we de emotie hiervan weer oproepen. Of niet. Emoties hebben een eigen autonome manier van naar boven komen in de ziel. Om na te gaan waar de emotie vandaan komt, moeten we bij onszelf nagaan waar we deze daar op dat moment hebben gevoeld. Als dat niet zo was, zal deze emotie ook niet naar boven komen.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor een felt sense. Deze vormt zich in je lijf op z’n eigen frisse manier. En dat is tegelijkertijd ook het verschil. Een felt sense vormt zich meestal als een vaag ontluikend gevoel. Een emotie wordt daarentegen snel opgemerkt. We weten gewoonlijk in een situatie wanneer we boos, verdrietig, of vrolijk zijn. We voelen dat niet alleen maar we weten ook wat die emotie inhoudt.

Maar van een felt sense zeggen we: “Ik kan het voelen, precies hier, op deze plek in mijn lijf, maar ik weet nog niet wat het is of betekent.” Een felt sense is het alomvattende, impliciete lijfelijke gevoel van een complexe situatie. Het omvat vele factoren. Vele van deze facetten heb je waarschijnlijk nooit eerder onderscheiden. Sommige van die facetten zijn emoties. Daarom is het ook zo dat de vaardigheden van Feltsensing je helpen om op het moment dat je een emotie krijgt je af meteen te vragen: Zou er misschien bij of onder die emotie ook een felt sense zijn te ontwaren? Dus als je een angst (emotie) ervaart, zou je ook je aandacht kunnen brengen naar de plek in je lijf waar je deze angst-emotie ervaart en daar opmerkzaam zijn naar wat er (meestal na een minuut wachten) zich daar vormt als felt sense.

Deze felt sense heeft dus een veelomvattende boodschap vanuit de vele facetten die het bevat. Als je de felt sense van bijvoorbeeld angst op de juiste manier benadert, met vriendelijkheid, zonder oordeel en benieuwd bent naar z’n inbreng, dan komen er vanzelf vragen naar boven als: wat wil deze angst niet dat er gebeurt? EN: wat wil deze angst wel dat er gebeurt? Dan brengt de felt sense verandering in deze angst, waarin het niet meer richting paniek gaat, maar jou juist als persoon verder doet komen in datgene wat je voelt en kan doen.

Een felt sense heeft zijn eigen betekenis, maar is gewoonlijk veel ingewikkelder dan we onder woorden kunnen brengen in de gewoonlijke uitdrukkingen en categorieën. Toch is het duidelijk bij datgene wat we direct voelen in ons lijf of zo’n verwoording ervan al dan niet past. Past het niet dan protesteert de felt sense, krimpt deze ineen of reageert deze door duidelijk niet geraakt te zijn. De emotionele kant van de felt sense wordt niet getoond, er komen geen nieuwe passende woorden of beelden.

Als daarentegen de juiste woorden bij een felt sense worden gevonden, opent deze zich; de levenskracht van de felt sense brengt je verder met jezelf, met je leven, met je probleem. Het heeft een vriendelijk vooruitduwende kracht in zich. Het wijst je de goede richting. Je voelt de opluchting! Waar het voorheen vastzat, komt het nu verder. De woorden, beelden en herinneringen die erbij komen geven daarbij de goede, te vertrouwde richting aan voor je leven.

In de volgende blog vertel ik nog veel meer over het verschil tussen emotie en de felt sense. Door het verschil te zien, leer je nog beter hoe je een felt sense kan oproepen, opmerken en benaderen.

Facebook
Twitter
LinkedIn