LOGO_Positive Experiencing

Het verschil tussen emotie en felt sense (2)

In een aantal blogs wil ik de komende weken aandacht besteden aan het verschil tussen emoties en de felt sense, het alomvattende lijfelijke gevoel, waar we ons in Feltsensing en Prayerfulness op richten. Deze blog is deel 2

Blog: Een felt sense kan je in je lijf met je aandacht aftasten en doorvoelen!

Jan Willem stelde mij de volgende vraag: ‘Is een felt sense een tastbaar gevoel? Als dat zo is dan kan ik lijfelijke gevoel dan ook met m’n aandacht aftasten en doorvoelen?’

Beste Jan Willem, goede vraag!

Een emotie kun je letterlijk voelen ergens in je lijf. Met andere woorden: het is een tastbare emotie. Je voelt er de spanning van, of de stress. Helaas laten de meeste mensen het hierbij.

Ze nemen niet de gelegenheid om een pauze te nemen om de felt sense met betrekking tot deze emotie af te tasten met aandacht.

Als je dit wel zal doen dan blijkt een emotie zoveel meer inhouden en mogelijkheden te hebben!

Wie een emotie met aandacht aftast in z’n lijf, merkt dat er een ontluikend gevoeld besef, wat we de felt sense noemen, ontstaat. Deze felt sense heeft zoveel meer zeggen. Het heeft namelijk z’n eigen gezichtspunt dat zonder dit aftasten niet opgemerkt wordt. De felt sense heeft z’n eigen standpunt en reikt nieuwe mogelijkheden aan voor jouzelf en je situatie. Je kan je aandacht volgen naar alle plekken in je lijf, zoals jouw bloed, jouw leven ook overal in je lijf kan komen.

Een felt sense bevat een doolhof van betekenissen, het bestaat uit een hele structuur van facetten. Je kan het vergelijken met een Perzisch tapijt van patronen. Het bevat meer dan er gezegd of gedacht kan worden. Ondanks die complexiteit heeft de alomvattende felt sense ook een focus, die kan bestaan uit één enkele specifieke vraag of thema. De felt sense bevat op deze manier meerdere aspecten om verdere stappen te nemen met betrekking tot iets (een probleem bijvoorbeeld, of een thema) in je leven.

Als we de boodschap van de felt sense tot ons hebben genomen zodat deze ons eigen kan worden, weten we langzaam maar zeker daarbij te zeggen ‘waar dit alles over gaat’. Door dit stukje bij beetje onder woorden te brengen ga je de hele ingewikkeldheid van een situatie of herinnering tot je door laten dringen.

Met de felt sense van een uitdagend gevoel (bijvoorbeeld angst) ga je je realiseren ‘wat het ergste is’ en ‘wat het beslist niet wil dat er jou zou kunnen gebeuren’. Want dat uitdagende gevoel is wel door Feltsensing op de goede manier in je aandacht. Je gaat er niet aan ten onder en je hoeft het uitdagende gevoel niet te verbannen uit je gevoelswereld. Beter nog, je gaat ontdekken dat uit zo’n uitdagend gevoel iets belangrijks kan voortkomen, een volgende stap, die je verder brengt in je leven met betrekking tot een probleem of een situatie.

Eigenlijk zijn alle menselijke situaties veel ingewikkelder dan onze concepten en begrippen kunnen bevatten. Een eenvoudige verklaring kan duidelijk maken wat een bepaalde situatie betekent, omdat die verklaring de complexiteit van die situatie met zich meebrengt. Ik zeg dat een dergelijke verklaring de ingewikkeldheid van de situatie vooruitbrengt in z’n ontwikkeling.

Als er een felt sense is, zullen alleen bepaalde zinnen of acties kunnen resoneren met en passen bij de felt sense en deze vooruitbrengen in z’n ontwikkeling.

Het duurt tijdens Feltsensing wel een minuutje voordat dergelijke zinnen of actiestappen komen die passen bij de felt sense. Laat je verrassen, dergelijke zinnen en actiestappen hebben iets nieuws in zich met een frisse kijk op de situatie. Zelfs als we al veel weten over wat te maken heeft met een gevoel over een situatie of over jezelf, omvat een felt sense veel dat nog níet bekend is.

Dat wordt duidelijk als je met radicale acceptatie en geduld dit meer dan lijfelijke gevoel met aandachtig aftast en doorvoelt. Dan blijk de felt sense het unieke gevoel van een hele ingewikkeldheid te zijn. En daarom valt het niet in een bekende gevoels- of gedachte categorie.

Ga dus met je aandacht mee met je adem naar je lijf. Daar tussen je kin en je heupen vormt zich zo’n felt sense.

Blijf dit meer dan lijfelijke gevoel aandachtig observeren. Begroet het. Laat de felt sense je duidelijk maken hoe ut wil dat jij er bij wilt zijn. Vriendelijk? Accepterend? Benieuwd? Dan opent de felt sense zich in woorden, zinnetjes en beelden.

Er zit ook een emotionele kant aan. Dan ontstaat er een innerlijke dialoog! Er word je van alles duidelijk over jezelf, over een probleem of een situatie.

Blijf je observerend afvragen of dit het nou precies is wat het duidelijk wil maken en hoe het je vooruitbrengt in denken en doen. Blijf het met je aandacht aftasten.

Vergeet aan het einde niet om deze felt sense te bedanken. Het was een heilig moment!

Facebook
Twitter
LinkedIn